KASTEEL SINT-MICHIELS DOOR DE JAREN HEEN

Historiek

De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot 1784. Magistraat Henri de Villers, verbonden aan de Grote Raad van Mechelen, toen het hoogste rechtsorgaan van onze streken, ging op zoek naar een geschikt landgoed. Hij kocht in 1784 de toenmalige Emmaüshoeve met landerijen en liet er een kasteel optrekken.

Het domein verwisselde in de 19de eeuw meermaals van eigenaar.

In 1933 kocht Lodewijk Franciscus De Roeck het kasteel en ging er wonen. Hij was Mechelse fabrikant van moderne meubels.

De Roeck liet het interieur in art deco-stijl aanpassen. De metalen deur tussen hal en bibliotheek met de initialen ST M is een mooi voorbeeld van deze stijl. De typische lambriseringen in fineerhout op het gelijkvloers (hal, spiegelzaal, bibliotheek, eetkamer) en het fineer van notenhout op de deuren dateren uit de jaren dertig.

Het opvallende glasraam in de traphal, met een Sint-Michiel die de duivel verplettert, werd vervaardigd door de Mechelse glazenier Pamphile Tuerlinckx en aangebracht in de jaren vijftig. Dit betreffen allen karakteristieken die terug aan de bezoeker moet gegeven worden.

Het kasteel en het park werden in 1981 als monument en dorpsgezicht beschermd.